Samsung Note 7 si sfarsitul lui abrupt

Pe 19 august Samsung lanseaza noua sa generatie de phablet-uri, Galaxy Note 7, dotat cu stylus-ul cu care ne obisnuise deja si desi nu avea mari avantaje si imbunatatiri fata de generatiile anterioare de Note, era cotat drept un telefon reusit, cu un design placut si functii utile ce depasesc capacitatea lui S7 Edge.

Totul parea sa mearga minunat pentru compania sud-coreeana pana in momentul in care au inceput sa apara reclamatii la adresa lui. Peste 92 de persoane s-au plans ca telefoanele lor au luat foc, sau chiar au explodat, fara un motiv anume, un client avand masina incendiata din cauza unui astfel de incident.

Lucrurile au escaladat destul de repede incepand de aici. Vestile s-au propagat repede prin intermediul mediilor de informare, iar la scurt timp dupa asta pilotii companiilor aeriene incepeau sa emita anunturi care avertizau proprietarii de Note 7 sa isi inchida telefonul pe parcursul calatoriei.

Problemele care continuau sa fie reclamate si avalansa de reactii negative la adresa lor i-a determinat pe sefii de la Samsung sa faca o miscare nemaintalnita la producatorii de telefoane mobile : Sa cheme toate telefoanele inapoi si sa le inlocuiasca cu o versiune care ar fi trebuit sa nu mai explodeze.

Aceasta situatie a condus la o scadere a cotatiei companiei la bursa, pe masura ce investitorii isi reconsiderau atitudinea fata de Samsung. Acest lucru a pus o presiune suplimentara ca noul model de Note 7 sa rezolve situatia telefoanelor explozive.

Campania parea sa fie un succes, cu o rata de peste 60% de inlocuire, iar lucrurile pareau sa fie din nou roz pentru Samsung, care desi suferisera o pierdere substantiala, puteau sa o acopere lejer prin celelalte linii pe care le dezvoltau.

Doar ca telefoanele noi nu au rezolvat problema exploziei neprevazute, reclamatiile incepand sa curga din nou. Chiar a existat un caz in care un intreg telefon a fost evacuat dupa ce telefonul unui pasager, un Note 7 deja inlocuit, a inceput sa sfaraie si sa pocneasca, dupa ce a fost inchis.

Astfel ca s-a hotarat oprirea vanzarilor de Galaxy Note 7 pe intreg mapamondul, iar la 24 de ore dupa aceasta a venit si decizia de a opri definitiv productia acestui tip de telefon. Pur si simplu inginerii nu au reusit sa ii dea de capat problemei care aparea, cel mai probabil din cauza bateriei.

In momentul de fata, Samsung anunta pierderi de peste 2 miliarde de dolari, dar ca urmare a opririi productiei, analistii considera ca pierderile totale vor fi mult mai mari, ridicandu-se la valoarea de 5-6 miliarde de dolari. La aceasta valoare se mai adauga si devalorizarea companiei la bursa, care se estimeaza ca va depasi 18 miliarde.

Aceasta este povestea unui telefon care putea sa fie cel mai perfomant de pe piata, dar care va ramane in istorie drept cel mai esuat model de telefon realizat vreodata.