Android 5.0 Lollipop

Versiunea finala a noului sistem de operare Android a fost anuntata de curand de Google si se numeste 5.0 Lollipop, iar prímele produce ce vor beneficia de acesta vor fi Nexus Player, Nexus 6 si Nexus 9, si ele lansate cu putin timp in urma. In plus, Nexus 4, Nexus 5, Moto X, Moto G, Moto E, si altele vor fi updatate si ele, in viitorul apropiat, cu noul Lollipop.

Noua versiune Android prezinta notabile schimbari de ordin visual, cu animatii si o interfata mai fluide si un design mai curat. Sistemul de navigare au fost si el modificat, la fel ca si meniul de setari rapide, care are si cateva functii noi. Google a intentionat sa faca noul design mai intuitiv, natural si usor de navigat.

O noua aplicatie de tip Messenger a fost adaugata, si constituie o versiune mai simplificata a aplicatiei Hangouts, care insa nu va fi eliminata, cele doua oferind beneficii diferite utilizatorului, care va avea posibilitatea de a alege dintre ele pe cea care i se potriveste mai bine si raspunde mai eficient nevoilor sale. Dupa cum a fost deja anuntat, Nexus 6 va beneficia de noul sistem de operare Lollipop si va prezenta si aceasta aplicatie.

Caracteristici noi are si modul Lock Screen, care permite acum utilizatorului sa raspunda la mesaje fara a fi nevoie sa deblocheze telefonul si sa acceseze aplicatia respectiva. Maniera de afisare a notificarilor a fost, de asemenea, imbunatatita, utilizatorul avand acum posibilitatea de a renunta complet la notificari, de a le prioritiza, ori ascunde pe cele cu continut sensibil. In plus, aceste optiuni sunt valabile inclus pentru volumul telefonului, care se poate inchide, cu exceptia anumitor notificari carora le-ai oferit prioritate, fie ele aplicatii, fie la apeluri.

Exista si o modificare interesanta atunci cand vine vorba de apeluri. Daca pana acum singurele optiuni la primirea unui apel erau de a raspunde sau a inchide, acum utilizatorul are alegerea de a ignora apelul si a continua sa isi foloseasca telefonul in mod normal, fara intreruperi.

O noutate absoluta este introducerea conceptului de „device sharing”, care permite si altor persoane sa foloseasca telefonul utilizatorului principal, insa fara a accesa date personale. Introducerea profilului Guest ii da utilizatorului libertatea de a customiza si restrictiona accesul celelorlalte persoane care utilizeaza telefonul si chiar de a „bloca” ecranul intr-o anumita pozitie care nu permite accesul mai departe.

O alta functie ce tine de sharing este optiunea de a te loga pe un alt sistem Android pentru a accesa continut comun, in cazul in care nu ai telefonul la indemana. De asemenea, utilizatorul isi poate transfera automat toate vechile aplicatii pe noul telefon, atata timp cat contul sau Google ramane acelasi, ceea ce este o caracteristica deosebit de utila.

Utilizatorii se vor putea bucura si de o viata mai lunga a bateriei, printr-o functie menita sa prelungeasca autonomia acesteia cu pana la 90 de minute. Telefonul va afisa si timpul ramas pana la incarcarea completa a bateriei, dar si o estimare a perioadei de autonomie ramasa pana cand o noua reincarcare va fi necesara.